Siirry pääsisältöön

About School

Koulu Hongkongissa alkoi orientaatioviikon jälkeen 4.9 ja heti ensimmäisestä päivästä lähtien koulu alkoi ns. Täysillä. Syyslukukausi kestää n. 12-13 viikkoa ja itselläni viimeinen koulupäivä on 30.11. Koeviikot alkavat heti seuraavalla viikolla ja kestävät aina 22.12 saakka. Omalla kohdalla kokeet ajoittuivat täydellisesti, sillä 8.12 koulun pitäisi osaltani olla paketissa! 

Täällä ollessa Helsingin yliopiston opiskelijoiden on suoritettava vähintään Suomen viittä opintopistettä/kuukausi vastaava määrä opintoja, eli 20 opintopisteen edestä. Tämä vastaa täällä neljää kurssia. Alun perin olin ilmoittautunut kuudelle kurssille, mikä oli siis maksimi, mutta pudotin niistä 2 vähemmän mielenkiintoista ja käyn lopulta siis vain neljä kurssia. Päätin opiskella oman alani, oikeustieteen, lisäksi myös kiinan kieltä, sillä tämä on oikeastaan se paikka missä sitä parhaiten oppii jos sitä joskus haluaa oppia. Käyn siis 2 kiinan kielen kurssia ja lisäksi energia- ja kilpailuoikeuden kurssit.

Oppitunnit alkavat aina puolelta ja päättyvät vartin yli ja kestävät siis joko 1h 45 min tai 2h 45 min. Kielen kurssit ovat tuon vajaan 2 tuntia ja muut vajaan 3 tuntia. Osa opettajista pitää hyvin taukoja, mutta osa ei, mikä voi olla hyvinkin puuduttavaa. Lisäksi täällä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että oppitunnit venyvät. Tämä taas saattaa aiheuttaa joillakin ongelmia, jos seuraavan oppitunnin pitäisi alkaa 15 minuutin päästä 2 kilometrin päässä olevalla rakennuksella… :D Minulla tätä ongelmaa ei onneksi ole, sillä vain keskiviikkoisin minulla on 2 oppituntia ja nekin onneksi viereisissä rakennuksissa.

Sain oman lukujärjestykseni sumplittua hyvin niin, että maanantait ja perjantait ovat vapaapäiviä ja koulua on vain kolmena päivänä viikossa. Lisäksi oppitunnit omalla kohdallani sijoittuvat aamuun, minkä takia pääsen joka päivä viimeistään 13.15 ja näin on aikaa oman valinnan mukaan opiskeluun tai muuhun aktiviteettiin loppupäivä. Omalta osaltani olen kokenut tämän järkeväksi, sillä näin tulee opiskeltua 3-4 päivää viikosta ja koska viikonloput ovat neljäpäiväisiä, pääsen helposti reissaamaan luentoja skippaamatta.

Olen monesti kuullut kysymyksen miten koulu eroaa Suomessa ja Hongkongissa, enkä osaa vieläkään oikein vastata tähän. Kielten tunnit ovat luonnollisesti hyvinkin samanlaisia, mutta oikiskurssit eroavat joiltain osin. Suomessa olen tottunut siihen, että opettaja luennoi edessä, mutta täällä opetus on paljon osallistavampaa. Esimerkiksi kilpailuoikeudessa on paljon ryhmätöitä ja ”5 minute fun” –hetkiä, jolloin mietitään yhdessä vastausta johonkin kysymykseen.

Suomessa omalla alallani koulu on lähtökohtaisesti sellaista, että on aina vain yksi kurssi kerrallaan päällä ja siihen päntätään ja tentin jälkeen on vasta seuraavan vuoro. Täällä joutuu opiskelemaan useaa eri oppiainetta päällekkäin, mikä on ehkä ihan hauskaakin vaihtelua, mutta vaatii tietyllä tavalla enemmän ajanhallintaa eikä asioihin pääse syventymään niin syvällisesti.

Täällä on lisäksi lähes kaikissa aineissa midtermit puolessa välissä lukukautta. Itsellänikin midtermejä oli kolme, vain kilpailuoikeudessa ei ollut. Kiinan midtermit olivat luonnollisesti kirjallinen, kuultu ja suullinen. Energiaoikeudessa meillä oli open book exam, jossa sai itse valita neljästä esseekysymyksestä yhden johon vastasi. Midtermit vaikuttavat loppuarvosanaan n. 20-30 %, joten niihin kannattaa tietyllä tasolla panostaa, vaikka loppukoe onkin tärkein.


Kiinan kielessä arvosana koostuu hyyyyvin monesta osasesta. Läsnäolo, tuntiaktiivisuus, kotitehtävät, preparation –tehtävät, quizit, sanelut, kuuntelutestit, midtermit ja loppukokeet kaikki vaikuttavat. Lopulta loppukokeiden arvo loppuarvosanaan taitaa olla 25 %, joten alusta asti pitää olla tarkkana jos haluaa hyvän arvosanan saada. Jos alussa putoaa kärryiltä niin läpipääseminen on hyvin haastavaa. Olen myös huomannut, että eri yliopistoissa täällä kiinan opetus eroaa hyvin paljon. CUHK:ssa olen oppinut jo vaikka mitä ja voisin periaatteessa selvitä arkielämän tilanteista, kun taas CityU:ssa ei olla opittu edes murto-osaa niistä asioista mitä me ollaan opittu. Toisaalta taas CUHK:ssa joutuu näkemään paljon enemmän vaivaa, mutta kielen myös oikeasti oppii.


Minulla loppukokeiden osalta kävi siis hyvä tuuri. Kilpailuoikeudessa minulla on take home exam, missä on aikaa kokeen tekemiseen 5 päivää (30.11-5.12). Kiinan kielen kokeet ovat kaikki samana päivänä 6.12, mikä on hyvin aikainen (!!:)) monella kun kokeet jatkuvat sinne melkein jouluaattoon saakka. Energiaoikeudessa taas tehtävänä on noin kymmensivuinen essee, jonka deadline on  8.12. Kaikki osuvat siis samalle viikolle, mikä toisaalta aiheuttaa rankan loppurutistuksen, mutta toisaalta koulu on sitten yhdessä rytäkässä ohi.

ps. pahoittelen kuvitusta, sattuneista syistä kouluun liittyviä kuvia löytyy vähän.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

While in Hong Kong

Heipparallaa! Suomessa ollaan oltu nyt pari viikkoa ja sen kunniaksi ajattelin kirjoittaa hieman asioista, joita Hongkongissa kannattaa tehdä. Listaan sellaisia juttuja, jotka minä olen kokenut hyviksi, mutta myös sellaisia ns. matkaopasjuttuja.:) Seuraavaksi kirjoitan vähän ajatuksia kotiinpaluusta. Ruokailu 1. Tim Ho Wan Tämä on ravintolaketju, jolla on Hongkongissa 3 tai 4 ravintolaa. Paikka tarjoaa paikallista ruokaa, ja sillä on ainakin aikaisempina vuosina ollut 1 Michelin-tähti. Tähdestä huolimatta ruoka on ihan älyttömän halpaa. Itse kävin täällä muutamia kertoja, enkä kertaakaan pettynyt! 2. Mr. Wongs Kävin täällä kerran, enkä kokenut tarvetta mennä toistamiseen. :D Lähinnä vaihtareiden suosiossa oleva paikka, joka kannattaa kyllä käydä kerran testaamassa! Paikassa tarjotaan länsimaalaista kiinalaista ruokaa rajattomasti ja sen lisäksi unlimited beer, mikä kertookin jo sen miksi vaihtarit siellä käyvät! Hintaa en valitettavasti tarkalleen muista, mutta alle 10 euron

Käytännönvinkkejä Hongkongiin

Ajattelin listata hieman käytännönvinkkejä Hongkongiin tuleville vaihto-opiskelijoille omasta näkökulmastani. -         1. Mukaan kannattaa pakata hyvin lääkkeitä, sillä täällä niiden löytäminen ei ole niin helppoa. Perussärkylääkkeitä löytyy kyllä tavallisista kaupoista, mutta hinnaltaan ne ovat mielestäni kalliimpia kuin Suomessa. Ne eivät myöskään ole ns. Yhtä tujua tavaraa, vaan Ibuprofeiini on usein 200mg, kun Suomessa myydään myös 400mg pakkauksia. -         2. Hyvin tärkeä tuote täällä on hyttysmyrkky. Iltaisin hyttysiä on paljon liikkeellä ja jos haluaa olla paljain säärin on hyttysmyrkky ehdoton. -         3. Rahaa kannattaa vaihtaa jo Suomessa jonkin verran esimerkiksi Forexilla. Itse vaihdoin 250 euroa. Pankkiautomaatteja on paljon jo lentokentällä, mutta aina on hyvä olla hieman rahaa mukana. On myös hyvä huomata, että automaatista nostaminen maksaa joitain euroja ekstraa verrattuna kortilla maksamiseen. Täällä korttimaksut eivät ole ravintoloissa kovin yleisiä