Siirry pääsisältöön

Asuminen CUHK:ssa

Heippa!

Vaihtoa on nyt takana noin 9 viikkoa ja vihdoin asuntolahuoneestanikin on tullut "koti". Enää se ei ole vain "college" tai "dorm". :D Voisin siis kertoa vähän tarkemmin siitä miten asun täällä Hongkongissa.

Yleisestihän Hongkongissa ihmiset asuvat hyvin ahtaasti. Nelihenkinen perhe saattaa hyvin asua 30-40 neliöisessä asunnossa, kun taas Suomessa ihmiset asuvat yksinään ja korkeintaan kahdestaan tuon kokoisissa asunnoissa. Rikkaiden asunnot ovat kooltaan noin 100 neliöisiä. Myös talot ovat erittäin korkeita täällä, Kowloonin ja HK Islandin alueella ei juurikaan näe alle 40-kerroksisia taloja. Olisikin mielenkiintoista päästä joskus käymään paikallisessa kodissa.

Itse asun kuitenkin yliopiston alueella ja niin asuu suurin osa vaihtareista. Lähtökohtaisesti kaikki CUHK:iin tulevat vaihtarit saavat asunnon kampusalueelta. Huoneet ovat 2-3 hengen huoneita, postgraduatet ilmeisesti saattavat saada yhden hengen huoneen. Yliopistolla on useita collegeja, joista itse asun C.W. Chu -collegessa. Tietääkseni college on uusin kaikista ja suhteellisen pieni. Uutuudessa on se hyvä puoli, että myös asuntola on uusi. Collegemme on 7-kerroksinen ja itse asun kerroksessa 6, mikä on ylin asuinkerros. Kerrokset 3 ja 4 ovat poikien kerroksia ja kerrokset 5 ja 6 tyttöjen.
Asun kahden hengen huoneessa ja kämppikseni on paikallinen toisen vuoden lääkisopiskelija. Minulle sattui hyvä tuuri kämppiksen kanssa, sillä hän puhuu erinomaista englantia opiskeltuaan edellisen vuoden Briteissä. Kaikki paikalliset eivät nimittäin puhu englantia kovin hyvin. Myös hän on ensimmäistä vuotta CUHK:ssa, joten varsinaisesti en ole häneltä saanut opiskeluun tms. erityisiä vinkkejä, mutta olemme yhdessä oppineet paljon uutta ja ihmeellistä koulusta!

Huoneet ovat melko pieniä, alle 20 neliöisiä. Nukumme kämppikseni kanssa noin metrin päässä toisistamme, mikä tuntui aluksi hassulta, mutta nyt siihen on jo tottunut. Onneksi kämppikseni ei kuorsaa, sillä tiedän myös tapauksia, joissa edes korvatulpat eivät ole auttaneet. :D Huoneessa on hyvin kaappitilaa vaatteille ja henkilökohtaisille tavaroille. Lisäksi huoneessa on iso kirjoituspöytä. Työtuoli ei ole ehkä ergonomisin, mutta muutaman kuukauden silläkin pärjää. Sänky on ehkä huonoin sänky, jossa olen ikinä nukkunut ja siihen kun lisää, että ostin Ikean halvimman mahdollisen tyynyn, on hartiajumi taattu. Huoneissa ei siis tosiaan ole orientaatioviikkoa lukuunottamatta tyynyjä, peittoja eikä lakanoita, joten kaikki pitää itse ostaa. Ikea on kuitenkin onneksi parin metropysäkin päässä Shatinissa. 
Collegeni on melko kallis, 7500 HKD eli noin 800 euroa lukukaudelta. Toisaalta hintaan kuuluu myös communal dinner 3 kertaa viikossa ja high table dinner 2 kertaa lukukaudessa. Dinner on paikallisille pakollinen, mutta vaihtareille ei. Itse olen käynyt dinnerillä vain 3 kertaa, sillä yleensä iltaisin kaikki vaihtarit ovat menossa johonkin. Jos olen kuitenkin dinnerin aikaan collegella, osallistun ehdottomasti. Se on myös hyvä tapa tutustua hieman paikallisiin. High table dinnerillä saa myös pukea "gownin", mikä on ihan hauska Harry Potter -juttu!
Collegeltani löytyy myös ravintola, joka on melko pieni ja jolla on huonot aukioloajat (Sunnuntaisin kiinni, arkisin ei ehdi aamupalalle jos koulu alkaa 8.30), joten yleensä käyn syömässä jossain muualla. Lisäksi meillä on kuntosali, pyykkihuone, kirjasto ja tietokonehuone. Tietokonehuone on tullut erittäin tutuksi kiinan läksyjä tehdessä, sillä macbookilla läksyjen tekeminen ei onnistu vaan vaaditaan Windows 7 ja Internet Explorer...
Olen ollut erittäin tyytyväinen omaan collegeeni, sillä monissa vanhemmissa collegeissa asiat eivät ole yhtä hyvin, sillä huoneet ja puitteet ovat vanhoja ja esimerkiksi ilmastoinnit saattavat olla rikki. Täällä sitä ongelmaa ei ole onneksi ilmennyt! :) Hinta-laatusuhteeltaan collegeni on siis erittäin hyvä. Jos jotain parannettavaa kaipaisin, niin tosiaan oma rauha (oma huone) ja hieman läheisempi sijainti keskustaan olisivat mahtavia lisiä!

Huomenna minulla on viimeinen mid-term exam ja sen jälkeen voisinkin kirjoittaa vähän paikallisesta opiskelusta ja kokeista, jotka eroavat jollain tavalla kyllä suomalaisesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

While in Hong Kong

Heipparallaa! Suomessa ollaan oltu nyt pari viikkoa ja sen kunniaksi ajattelin kirjoittaa hieman asioista, joita Hongkongissa kannattaa tehdä. Listaan sellaisia juttuja, jotka minä olen kokenut hyviksi, mutta myös sellaisia ns. matkaopasjuttuja.:) Seuraavaksi kirjoitan vähän ajatuksia kotiinpaluusta. Ruokailu 1. Tim Ho Wan Tämä on ravintolaketju, jolla on Hongkongissa 3 tai 4 ravintolaa. Paikka tarjoaa paikallista ruokaa, ja sillä on ainakin aikaisempina vuosina ollut 1 Michelin-tähti. Tähdestä huolimatta ruoka on ihan älyttömän halpaa. Itse kävin täällä muutamia kertoja, enkä kertaakaan pettynyt! 2. Mr. Wongs Kävin täällä kerran, enkä kokenut tarvetta mennä toistamiseen. :D Lähinnä vaihtareiden suosiossa oleva paikka, joka kannattaa kyllä käydä kerran testaamassa! Paikassa tarjotaan länsimaalaista kiinalaista ruokaa rajattomasti ja sen lisäksi unlimited beer, mikä kertookin jo sen miksi vaihtarit siellä käyvät! Hintaa en valitettavasti tarkalleen muista, mutta alle 10 euron

Käytännönvinkkejä Hongkongiin

Ajattelin listata hieman käytännönvinkkejä Hongkongiin tuleville vaihto-opiskelijoille omasta näkökulmastani. -         1. Mukaan kannattaa pakata hyvin lääkkeitä, sillä täällä niiden löytäminen ei ole niin helppoa. Perussärkylääkkeitä löytyy kyllä tavallisista kaupoista, mutta hinnaltaan ne ovat mielestäni kalliimpia kuin Suomessa. Ne eivät myöskään ole ns. Yhtä tujua tavaraa, vaan Ibuprofeiini on usein 200mg, kun Suomessa myydään myös 400mg pakkauksia. -         2. Hyvin tärkeä tuote täällä on hyttysmyrkky. Iltaisin hyttysiä on paljon liikkeellä ja jos haluaa olla paljain säärin on hyttysmyrkky ehdoton. -         3. Rahaa kannattaa vaihtaa jo Suomessa jonkin verran esimerkiksi Forexilla. Itse vaihdoin 250 euroa. Pankkiautomaatteja on paljon jo lentokentällä, mutta aina on hyvä olla hieman rahaa mukana. On myös hyvä huomata, että automaatista nostaminen maksaa joitain euroja ekstraa verrattuna kortilla maksamiseen. Täällä korttimaksut eivät ole ravintoloissa kovin yleisiä

About School

Koulu Hongkongissa alkoi orientaatioviikon jälkeen 4.9 ja heti ensimmäisestä päivästä lähtien koulu alkoi ns. Täysillä. Syyslukukausi kestää n. 12-13 viikkoa ja itselläni viimeinen koulupäivä on 30.11. Koeviikot alkavat heti seuraavalla viikolla ja kestävät aina 22.12 saakka. Omalla kohdalla kokeet ajoittuivat täydellisesti, sillä 8.12 koulun pitäisi osaltani olla paketissa!  Täällä ollessa Helsingin yliopiston opiskelijoiden on suoritettava vähintään Suomen viittä opintopistettä/kuukausi vastaava määrä opintoja, eli 20 opintopisteen edestä. Tämä vastaa täällä neljää kurssia. Alun perin olin ilmoittautunut kuudelle kurssille, mikä oli siis maksimi, mutta pudotin niistä 2 vähemmän mielenkiintoista ja käyn lopulta siis vain neljä kurssia. Päätin opiskella oman alani, oikeustieteen, lisäksi myös kiinan kieltä, sillä tämä on oikeastaan se paikka missä sitä parhaiten oppii jos sitä joskus haluaa oppia. Käyn siis 2 kiinan kielen kurssia ja lisäksi energia- ja kilpailuoikeuden kurssit.