Siirry pääsisältöön

Käytännönvinkkejä Hongkongiin

Ajattelin listata hieman käytännönvinkkejä Hongkongiin tuleville vaihto-opiskelijoille omasta näkökulmastani.

-       1. Mukaan kannattaa pakata hyvin lääkkeitä, sillä täällä niiden löytäminen ei ole niin helppoa. Perussärkylääkkeitä löytyy kyllä tavallisista kaupoista, mutta hinnaltaan ne ovat mielestäni kalliimpia kuin Suomessa. Ne eivät myöskään ole ns. Yhtä tujua tavaraa, vaan Ibuprofeiini on usein 200mg, kun Suomessa myydään myös 400mg pakkauksia.

-       2. Hyvin tärkeä tuote täällä on hyttysmyrkky. Iltaisin hyttysiä on paljon liikkeellä ja jos haluaa olla paljain säärin on hyttysmyrkky ehdoton.

-       3. Rahaa kannattaa vaihtaa jo Suomessa jonkin verran esimerkiksi Forexilla. Itse vaihdoin 250 euroa. Pankkiautomaatteja on paljon jo lentokentällä, mutta aina on hyvä olla hieman rahaa mukana. On myös hyvä huomata, että automaatista nostaminen maksaa joitain euroja ekstraa verrattuna kortilla maksamiseen. Täällä korttimaksut eivät ole ravintoloissa kovin yleisiä, eikä esimerkiksi yliopistolla useimmissa ravintoloissa saa kortilla maksettua. Kansainvälisissä liikkeissä sen sijaan korttimaksaminen on 99 % tapauksista mahdollista, ja olenkin suosinut korttimaksamista aina kun mahdollista.

-       4. Jos mahdollista niin hanki luottokortti ennen reissua, etenkin jos aiot matkustaa. Lisäksi luottokortti helpottaa esimerkiksi depositin maksamista koululla sisäänkirjautumisen yhteydessä.

-       5. Rokotukset. Minulla oli jo entuudestaan A- ja B-hepatiittirokotteet, joten ennen reissua en ottanut mitään rokotteita. Osa on kuitenkin ottanut esimerkiksi Japanin aivokuume-, Dengue-kuume- ja lavantautirokotteet hepatiittirokotteiden lisäksi.

-        6. Älä osta adapteria Suomesta. :D Olen kuullut, että osa on kuluttanut Suomessa jopa 30 euroa Hongkongin adapteriin, saman jonka täällä saa 50 sentillä markkinoilta.

-      7. Suosittelen ehdottomasti käymään vähintään survival-kurssin joko kantonia tai mandariinia. Taksikuskit ja tarjoilijat eivät osaa useimmissa paikoissa englantia, eikä myöskään yliopistolla ole varmuutta, että tulet ymmärretyksi englannin kielellä. Olen vähän yllättynyt joidenkin vaihtareiden asenteesta kiinan kieleen ja osa ”dissaa” kiinalaisia heidän puutteellisesta englannin kielen taidostaan. Älä sinä ole tälläinen ennakkoluuloinen, vaan opi avoimesti heidän kieltään edes sen verran, että osaat jotain sanoa. Itse opiskelin tosiaan 2 kurssia kiinaa ja on ihan mieletöntä huomata miten osaa ymmärtää merkkejä katukuvassa ja tunnistaa jonkin verran ihmisten puheesta sanoja.  

-       8. Paikallisten käytöstavat. Liittyen edelliseen tämä on myös sellainen asia, joka kannattaa ottaa huomioon ja olla avoimin mielin sen suhteen. Jostain syystä jonottaminen ei ole paikallisille tuttua, vaan  tulet huomaamaan, että sinut ohitetaan monesti jonossa törkeästi. Lisäksi ravintoloissa asiakaspalvelu ei ole asiakaspalvelua suomalaisten ymmärtämässä merkityksessä. Asia, joka minut yllätti ja edelleen ärsyttää on se, että täällä kovaan ääneen röyhtäileminen on ihan ok. :D Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen meinannut avata sanaisen arkkuni vastaantulevan paikallisen röyhtäistessä kovaan ääneen suoraan päin naamaani!

-       9. Metroliikenne. Metrokortti (Octopus) on Hongkongissa elinehto ja se kannattaa hankkia jo lentokentältä. Sinne voi ladata haluamansa määrän rahaa kerrallaan ja sillä voi julkisen liikenteen lisäksi maksaa myös ravintoloissa ja kaupoissa. Näin käteistä ei välttämättä tarvitse aina kantaa mukana. Opiskelijat voivat hakea student octopus cardin, jolla saa matkat puoleen hintaan. Kortin toimittamisessa kestää pari kuukautta, mutta täksi ajaksi saa väliaikaisen opiskelijakortin, jolla saat samat edut.


-       10. Sim-kortti. Minulla on käytössä China Mobilen prepaid, jolla saa 30 HKD:lla 10 päivän ajaksi rajattoman netin. Useimmilla on käytössä tämä, mutta jos haluaa netin lisäksi tekstiviestejä ja puheaikaa on myös sellaisia saatavilla. Itse olen pitänyt vain Whatsappilla viestein ja puheluin yhteyttä ihmisiin. Kortin saa ostettua esimerkiksi 7elevenistä tai jo lentokentältä ChinaMobilen kaupasta. Sinne siis ladataan aina rahaa ja 10 päivän välein se veloittaa sinulta 30 HKD (n. 3e). Näin liittymän hinnaksi tulee noin 10 euroa kuussa, mikä ei ole lainkaan paha mielestäni.

- 11. Mitä tulee vaatteiden mukaan pakkaamiseen niin pakkaa mukaan myös pitkiä vaatteita. Lämpimään aikaan pitkät vaatteet suojaavat hyttysiltä erinomaisesti. Lisäksi edellisen kuukauden aikana säät ovat viilenneet selkeästi ja vaikka päivällä on ollut edelleen yli 20 astetta, niin illat ovat kylmiä, kun lämpötila saattaa laskea jopa 14 asteeseen. Lisäksi lämpimään säähän tottuneena, jopa 22 astetta saattaa tuntua viileältä. Itse aloin metsästämään neuleita lämpötilan siirtyessä alle 25 asteen. :D

- 12. Hanki pankkikorttiisi lähimaksuominaisuus! Erittäin käytännöllinen Hongkongissa.

- 13. Ota aurinkorasva jo Suomesta mukaan! Täällä on lähes mahdotonta löytää rasvaa alle 100 kertoimella. Ja jos löytää niin se on todennäköisesti whitening...

- 14. Älä osta baarista juomia. :D Shotin hinta pyörii noin 15 euron paikkeilla, siideristä/oluesta saa maksaa sen parikymppiä. (ellei ole ladies night, jolloin naiset juovat ilmaiseksi). Vaihtarit yleensä ostavatkin juomat 7elevenistä ja juovat niitä kattoterasseilla yms, jonne saa viedä omat juomat.

- 15. Seiso liukuportaissa oikealla puolella. Tämä on toivottavasti jokaiselle suomalaiselle jo valmiiksi tuttua, mutta täällä tämä on erityisen tärkeää. Ihmismäärä on mieletön ja kun metrosta purkautuu satoja ihmisiä kerralla pois ja kaikki haluavat samoihin liukuportaisiin ja osa vauhdilla ohi, vasemmalla puolella seisovat aiheuttavat järjetöntä ruuhkaa liukuportaiden alapäähän ja huonoimmassa tapauksessa vaaratilanteita.

- 16. Lataa kännykkään MTR- ja Hong Kong Observatory -sovellukset. Ensimmäinen on kätevä varsinkin alkuvaiheessa, kun paikat eivät ole vielä niin tuttuja. Jälkimmäinen sen sijaan näyttää esimerkiksi taifuunivaroitukset ynnä muut varoitukset!

Omalta osaltani koulu ja näin ollen periaatteessa vaihto loppui keskiviikkona. Nyt edessä on vielä 9 päivää Hongkongista nauttimista. Viimeiseksi kahdeksi viikoksi matkustan Thaimaan lämpöön ja Suomeen palaan uudenvuodenaattona. Seuraavassa postauksessa ajattelin kirjoittaa vinkkejä ravintoloihin ja tekemiseen ja ehkä hieman omista matkoistani vinkkejä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

While in Hong Kong

Heipparallaa! Suomessa ollaan oltu nyt pari viikkoa ja sen kunniaksi ajattelin kirjoittaa hieman asioista, joita Hongkongissa kannattaa tehdä. Listaan sellaisia juttuja, jotka minä olen kokenut hyviksi, mutta myös sellaisia ns. matkaopasjuttuja.:) Seuraavaksi kirjoitan vähän ajatuksia kotiinpaluusta. Ruokailu 1. Tim Ho Wan Tämä on ravintolaketju, jolla on Hongkongissa 3 tai 4 ravintolaa. Paikka tarjoaa paikallista ruokaa, ja sillä on ainakin aikaisempina vuosina ollut 1 Michelin-tähti. Tähdestä huolimatta ruoka on ihan älyttömän halpaa. Itse kävin täällä muutamia kertoja, enkä kertaakaan pettynyt! 2. Mr. Wongs Kävin täällä kerran, enkä kokenut tarvetta mennä toistamiseen. :D Lähinnä vaihtareiden suosiossa oleva paikka, joka kannattaa kyllä käydä kerran testaamassa! Paikassa tarjotaan länsimaalaista kiinalaista ruokaa rajattomasti ja sen lisäksi unlimited beer, mikä kertookin jo sen miksi vaihtarit siellä käyvät! Hintaa en valitettavasti tarkalleen muista, mutta alle 10 euron

About School

Koulu Hongkongissa alkoi orientaatioviikon jälkeen 4.9 ja heti ensimmäisestä päivästä lähtien koulu alkoi ns. Täysillä. Syyslukukausi kestää n. 12-13 viikkoa ja itselläni viimeinen koulupäivä on 30.11. Koeviikot alkavat heti seuraavalla viikolla ja kestävät aina 22.12 saakka. Omalla kohdalla kokeet ajoittuivat täydellisesti, sillä 8.12 koulun pitäisi osaltani olla paketissa!  Täällä ollessa Helsingin yliopiston opiskelijoiden on suoritettava vähintään Suomen viittä opintopistettä/kuukausi vastaava määrä opintoja, eli 20 opintopisteen edestä. Tämä vastaa täällä neljää kurssia. Alun perin olin ilmoittautunut kuudelle kurssille, mikä oli siis maksimi, mutta pudotin niistä 2 vähemmän mielenkiintoista ja käyn lopulta siis vain neljä kurssia. Päätin opiskella oman alani, oikeustieteen, lisäksi myös kiinan kieltä, sillä tämä on oikeastaan se paikka missä sitä parhaiten oppii jos sitä joskus haluaa oppia. Käyn siis 2 kiinan kielen kurssia ja lisäksi energia- ja kilpailuoikeuden kurssit.